ESET

ESET е софтуерна компания за ИТ сигурност с представителства по цял свят и главен щаб в Братислава, Словакия. Открита е през 1992 г. чрез сливането на две частни компании. Компанията държи и има главни офиси в Сан Диего, Калифорния, Уекфорд, Ирландия, Лондон, Великобритания, Буенос Айрес, Аржентина и Прага - Чехия.

Първия продукт на ESET е NOD, антивирусна програма за компютри с MS-DOS. През 1998г., Eset представя NOD32 v1.0 за Microsoft Windows, с версия v2.0 през 2003г. Последното разработка на v2.x codebase е v2.70.39, пусната през ноември 2006 за да подкрепи в технически аспект Windows Vista. През ноември 2007 ESET пуска v3.0, настоящата версия на продукта, и променя името му интелигентно на ESET NOD32 Antivirus. Компанията също така представи нов продукт наречен ESET Smart Security (Интелигентна защита), който комбинира ESET NOD32 Antivirus с antispam и firewall функции.

ESET NOD32 Antivirus и ESET Smart Security поддържа Windows 2000, XP, Server 2003, Vista и Server 2008. Поддържа 64-битови (x86-64, не IA-64) версии на тези операционни системи, въпреки че програмата върви и с двете 32-битови и 64-битови просецори. Потребителите на по-старата версия на Microsoft Windows, като Windows 95, 98, Me и NT 4.0, ще имат нуждата да инсталират v2.70.39 издание. Не е ясно за сега колко дълго по-старите версии на Microsoft Windows ще бъдат подържани. В допълнение за Microsoft Windows, компанията също поддържа и следните операционни системи BSD, Linux, Novell NetWare и Sun Solaris.

Използването на assembly езика в продуктите на ESET допринася за техните ниски системни изисквания и дисково използване.

ESET нарича неговия сканираща машина ThreatSense, и прави обширно използване на родови подписи и евристични принципи. Това не трябва да се бърка с ThreatSense.Net, което е система на ESET за прибавяне на съмнителни файливе и malware към тенхите вирус проучващи екипи.

Продуктите на ESET са често тествани от организации като as AV-Comparatives, AV-Test и Virus Bulletin. ESET е първата компания, която е получила 51 VB100 награди от Virus Bulletin и няма пропусната заплаха в тестовете на Virus Bulletin през последните шест години. Продуктите на ESET са често тествани (проверявани) от ICSA Labs и WestCoastLabs.