Internet Explorer

Windows Internet Explorer (по-известен само като Internet Explorer) е уеббраузър на компанията Майкрософт, включен във всяка операционна система на Windows от 1995.

След първото пускане на Windows 95, още няколко версии на браузъра били разработени за различните операционни системи: Internet Explorer за Mac и Internet Explorer за UNIX. В момента единствено версията за Windows се поддържа.

Той е най-използваният уеб браузър от 1999, заемайки близо 90% от пазара със близо 900 милиона потребители от целия свят през 2006.

Към днешна дата най-новата версия е Internet Explorer 7.

История на версиите

Internet Explorer оригинално произлязъл от Spyglass Mosaic, ранно патентован уеб браузър. През 1995 Mircosoft лицензирали браузъра от Spyglass за процент от печалбите на софтуера. Носещ почти същото има като на популярният тогава NCSA Mosaic, Spyglass Mosaic бил сравнително неизвестен за дните си!

Версия 1, 2 и 3

Internet Explorer не е много разпространен до излизането на версия 3. Той е първият голям браузър със CSS поддръжка. Официално пуснат на 13 август 1996, той има много повече подобрения в сравнение с главния си конкурент Netscape Navigator - ActiveX управление и Java приложения. Версия 3 също така идва в пакет с Internet Mail and News, NetMeeting и ранна версия на Windows Address Book и е включена в Windows 95 OSR 2. Известността на браузъра привлича много внимание от изследователите и хакерите и месеци след пускането били открити първите дупки и уязвимости в сигурността.

Версия 4

Версия 4, пусната през септември 1997, повече задълбочава връзката между браузъра и самата операционна система. Нововъведение е така наречената Group Policy, позволяваща на компаниите да заключат някои от конфигурациите на браузъра. Internet Mail и News са заменени от Outlook Express и Microsoft Chat. Също така има и подобрение в NetMeeting. Версията също така е включена и в пакета Windows 98.

Версия 5

Версия 5 е пусната на 18 март 1999 и впоследствие включена във пакета Windows 98 Второ Издание и в Office 2000. Браузърът включвал поддръжка на bi-directional text, ruby characters, XML, XSL и възможността да се съхраняват уеб страници във MHTML формат. Във Windows 2000 браузърът е заместен с версия 5.1. През 2000 излиза версия 5.5, която подобрява Print Preview, CSS и HTML поддръжката и усъвършенствани APIs. Версията е включена и в пакета Windows Me.

Версия 6

Версия 6 е обявена на 27 август 2001 – няколко седмици преди излизането на Windows XP. Тази версия включва DHTML приложения, частична поддръжка на първо ниво CSS, първо ниво DOM и SMIL 2.0. MSXML машината е преработена на версия 3.0. Други нови приложения включват нова версия на Internet Explorer Administration Kit (IEAK), медия лента, Windows Messenger, автоматично оразмеряване на образите и P3P. През 2002, протоколът Gopher е спрян от развитие и по-късно изчезва във версия 7.

Версия 7

На 15 февруари 2005 директорът на Майкрософт обявява новата версия на браузъра, която ще се появи по време на RSA конференцията през 2005 в Сан Франциско. Решението е взето поради ниския дял и разпространението на браузъра Mozilla Firefox. Майкрософт също заявават, че браузърът ще може да се използва само на операционната система Windows XP SP2 и по-нови, включително Windows Server 2003 и SP1 на Windows Vista. Финалната версия е пусната на 18 октомври 2006 и включва пълен контрол на потребителя над ActiveX и подобрена рамка на сигурността. Също така включва поправка на важни бъгове, по-добро интегриране с уеб стандартите, подобрения в HTML 4.01/CSS 2, табове, вградени търсачки, web feed четец, поддръжка на Международни домейн имена (Internationalized Domain Name support (IDN)). Новата версия има опция за блокиране на flash съдържание и Java.

Версия 8

През Март 2008 Майкрософт пускат Бета 1 за сваляне от сайта им. Промените спрямо версия 7 не са големи.