Google Chrome

Google Chrome (транскрипция: Гугъл Хроум) е безплатен уеббраузър на фирмата Google, който е достъпен от септември 2008 г. като бета версия за Майкрософт Уиндоус. Софтуерът е създаден посредством продуктът с отворен код Webkit и дава възможност за гледане на уебстраници като тъмбнейли. Google подготвя версии за Mac OS X и Linux.

Според Google уеббраузърът е създаден, за „да направи работата в интернет по-бърза, по-лесна и по-безопасна с минимален дизайн, който не се натрапва“.

Google Chrome, както някои други съвременни браузъри, има възможност за т. нар. „инкогнито“ режим, при който страниците посетени от потребителя, бисквитките и всякаква друга информация, свързана с тях, не се запазва на компютъра на потребителя, а се изтрива след затварянето на програмата.

Google Chrome докладва на фирма Google всяка страница, която потребителят е посетил. Според Google това се прави за благото на потребителя и затова е включено по подразбиране.

Според съобщение, излъчено на 6 септември 2008 г. по германската телевизия Tagesschau, германската федерална служба за сигурност в информационните технологии (Bundesamt fr Sicherheit in der Informationstechnik) предупреждава потребителите да не използват Google Chrome, защото „е недовършен (бета версия) и освен това е рисковано една фирма да разполага с толкова много информация за потребителя, в допълнение към е-пощата Gmail и Google търсене.“