Сафари (браузър)

Сафари (Safari) е браузър на фирмата Епъл за собствената операционна система Mac OS X и от 11 юни 2007 г. също като бета версия за Windows. Сафари принадлежи към пакета на Mac OS X от версията 10.3 („Panther“) и замени преди това използвания Майкрософт Internet Explorer за Mac като стандартен браузър.

Отличителни особености

Според създателите на Сафари, това е най-бързият браузър, който в момента съществува. Сафари 3 поддържа всички съвременни уеб стандарти, в това число HTML, CSS, JavaScript, SVG и Java. Функцията SnapBack позволява с едно щракване на мишката да се върнете към първоначалната страница, а специални функции позволяват да се работи без Кеш, Cookies и да не се оставят следи от сърфирането в Мрежата. Новият браузър се характеризира с удобна система за работа с отметки, поддръжка на четене на RSS новини и интуитивен потребителски интерфейс. Освен това се блокират изскачащите прозорци, има табове и средство за автоматично попълване на формуляри.

Сафари 3

Сафари 3.0 се пусна на 11 юни 2007 като бета версия на конференцията за разработка на софтуер WWDC и бе развита първоначално за Windows XP und Vista, но може да се стартира и под Windows 2000. Версията за Windows бе изтеглена - според данни на фирмата - в продължение на 48 часа повече от един милион пъти. На 14 юни се появи версията 3.0.1, в която се отстраниха различни проблеми със сигурността. На 22 юни се подобри сигурността с версията 3.0.2. На 1 август бе пусната версията 3.0.3, която е по-стабилна и с по-добра съвместимост. Във финалната версия на Mac OS X 10.5 се съдържа версията 3.0.4, която се предлага за сваляне като бета версия за Windows.

На 18 март 2008 се пусна версията 3.1 за Mac OS и Windows. С тази версия завърши бета стадия на развитие за Windows. При тази версия разполага Сафари с най-новите уеб стандарти, като CSS3. С помощта на CSS3 се позволява интегрирането на уеб-фонтове в един уебсайт Чрез това се предоставят много повече възможности на уеб-дизайнерите, тъй като не е повече необходимо фонтовете да се инсталират върху „client system“, а могат да се съхранят върху сървъра. Освен това разполага CSS3 с „colour management“, чрез който на снимки в интернет може да им се даде цветен профил.