Епъл

Епъл

Епъл или Апъл (Apple Computer, Inc. (NASDAQ: AAPL, LSE: ACP) е американска корпорация за компютърни технологии с ежегодни приходи от цял свят на приблизителна стойност от 21 милиарда долара. Компанията има над 15 хиляди служители в няколко страни. Апъл е базирана в град Купертино, щата Калифорния в Силиконовата долина. Епъл продава серии компютри, портативни плеъри, компюртърен софтуер и хардуерни аксесоари. Добре познати на компанията продукти са персоналните компютри Macintosh, операционната система Mac OS X, портативните мултимедийни плеъри iPod и електронният/Интернет магазин за музика iTunes.

Apple има работещи магазини за продажба на дребно в Съединените Щати, Канада, Япония и Обединеното Кралство. Тези магазини се грижат за продажба на нови Mac компютри, iPod плеъри, хардуер, аксесоари и софтуер, както и поддръжка на епълски хардуер.

История на компанията

Apple играят революционна роля в създаването на персонални компютри още от 1976 г. Микрокомпютърът Apple II създаден през 1977 г. е бил голям хит при домашните потребители. През 1983 г. Епъл пускат Lisa - първия персонален компютър с търговска насоченост и графичен потребителски интерфейс (GUI), който е от части е дело на Xerox Alto. Lisa също така е и първият компютър притежаващ мишка. През 1984 г. компютрите Macintosh излизат с по-нова версия на потребителско-приятелския GUI. Успехът на Macintosh прави тези компютри сериозен фактор при разработката на графичен интерфейс с главна компютърна операционна система като Commodore Amiga и Atari ST, появили се две години по-късно.

1991 г.
През 1991 г. Apple разработват мобилния компютър PowerBook. През 90-те години Apple си разделя пазара с конкурентните и доминиращи Microsoft Windows и сравнително евтините IBM PC. През 2000 г. Епъл разшириха обсега на софтуер включвайки професионални приложения за видео, музика и фото, като по този начин те превръщат своите компютри в дигитален център (digital hub). По същото време пускат на пазара най-известния музикален плеър в света - iPod.

1977 г.
През 1977 Епъл създава първите персонални компютри в света — „Apple II“, познати в България като „Правец 82“ и втора използва графичния интерфейс в операционните системи. Първата графична среда е дело на фирмата Xerox

1982 г.
През 1982 година компанията въвежда мишката като стандартно периферно устройство, USB порта, както и цялостната концепция за графичен интерфейс, използвана от съвременните операционни системи. Характерно за компютрите на Епъл Макинтош е, че компютър и монитор се помещават в едно тяло.

Други по-важни дати
След 1993 г. Епъл е изместена от първото място на пазара на високите технологии от Майкрософт, като основен пазарен недостатък се оказва това, че в компютрите на Епъл софтуер и хардуер са неразривно свързани[1].

На 6 юни 2005 г. Епъл обявява, че ще започне да използва процесори на Intel от началото на 2006 г., като преходният период ще продължи до края на 2007 г.