Опера (браузър)

Опера (Opera) е софтуерно приложение, даващо възможност на потребителите да посещават уебсайтове, да изпращат и да получават електронна поща, да използват IRC, новинарски емисии, торенти и адресна книга. Опера се рекламира като "най-бързият браузър на земята", лозунг, който е подкрепян от множество професионално издържани тестове. [1].

История

Норвежката телекомуникационна компания поставя началото на развитието на програмата като изследователси проект през 1992 г. По-късно създадената за целта норвежка компания Opera Software поема отговорността за разработката, маркетинга и продажбите на нови версии на програмата

Многоплатформеност

Опера е многоплатформен браузер - т.е. приложението може да работи под различни операционни системи, включително Microsoft Windows, Mac OS, Solaris, FreeBSD и GNU/Linux системи.

Освен за персонални компютри Opera се предлага и във версии за цифрови и мултимедийни устройства, снабдени с малки дисплеи, като мобилни телефони, смартфони, персонални асистенти и игрови конзоли като Wii и PlayStation 3.

Версиите на Опера за настолни компютри и мобилни телефони се предлагат безплатно. Програмата не съдържа никакви рекламни банери, нито скрит зловреден софтуер.

Своиства на приложението

Многодокументен и многопрозоречен интерфейс

Опера поддържа използването на подпрозорци (известни още като табове или просто прозорци) и има многодокументен интерфейс. Това означава, че в един прозорец на приложението могат да бъдат отворени много уебстраници, които могат да бъдат оразмерявани и подреждани в колода или мозайка като всеки нормален прозорец в операционната система. Възможно е да се отвори и втори, трети и т.н. прозорец, всеки от които с по един или няколко подпрозорци.

Бързо избиране

Във версия 9.2 за първи път може да се използва „Бързо избиране“. При отваряне на нов подпрозорец вместо стандартната празна страница Опера показва умалени изображения на девет избрани от потребителя уебстраници, номерирани от 1 до 9, които могат да бъдат отворени с едно щракване, чрез клавишни комбинации или чрез изписване на номера в адресното поле. Така се улеснява още повече достъпа до най-посещаваните сайтове. Също така в страницата „Бързо избиране“ присъства и поле за търсене.

Сесии

Опера дава възможност на потребителя да запази определен набор от отворени страници във вид на сесия. Този набор от страници след това може да бъде отворен в нов прозорец на браузъра или внесен във вече отворен такъв. Освен това Опера може да бъде настроен така, че да се стартира със страниците, които са били отворени в момента, когато браузърът е затворен. Запазените сесии включват независимата история на всяка страница, както и настройките, които е имала всяка страница, като позиция на плъзгача, включени или изключени изображения и т.н.

Блокиране на изскачащи прозорци

По подразбиране Опера блокира тези изскачащи прозорци, които не са резултат от действие на потребителя (например щракване върху препратка), но може да се настрои по различни начини, като например отваряне на изскачащите прозорци на заден план или блокиране всички нежелани изскачащи прозорци. Блокираните прозорци могат да бъдат отворени по-късно по желание на потребителя.

Блокиране на нежелано съдържание

Потребителят може да забранява показването на определени изображения и Flash анимации (най-често реклами). При преминаване в специалния режим „Блокиране на съдържание“ Опера откроява само обектите, които могат да се блокират, а потребителят избира чрез щракане нежеланите от него.

Пощенски и чат клиент

  • Освен уеббраузър, Опера включва Опера Поща - клиент за електронна поща, който поддържа:
  • POP, SMTP и IMAP поща,
  • адресна книга,
  • четец на интернет новини (RSS)
  • клиент за нюзгрупи
  • IRC чат клиент.

 

Мениджър за теглене на файлове

Опера има вграден мениджър за теглене на файлове, който позволява на потребителя да разглежда, прекъсва, продължава или започва отначало тегленето на файлове, съхранява история на последните теглени файлове и позволява отварянето им от самия браузър. Опера предлага и опростен клиент за торенти насочен към по-неопитните потребители.

Търсене

Опера разполага с полета за търсене чрез интернет-търсачки, като Yahoo и Google. Потребителят може да добавя и свои собствени полета, различни от първоначално наличните.

Защита от измами

Опера може да проверява дали отвореният сайт е в постоянно обновяван списък с измамни сайтове и да предупреждава потребителя, че е възможна кражба на личните му данни.

Джаджи

Джаджите са малки самостоятелни приложения, работещи върху основата на браузъра, като часовници, календари, метеорологични данни, новини и други.

Смяна на облика

Потребителят може да променя външния вид на Опера като приложи различен облик, както и като мести бутоните, полетата и страниците. Интерфейсът е преведен на множество езици. Поддържа се създаването на отметка към желана връзка чрез влачене и пускане до лента с инструменти.

Записки

Потребителят може да въвежда текст или да копира маркиран текст от уебстраница във вградения прост текстов редактор.

Кошче

Затворените подпрозорци, както и блокираните изскачащи, отиват в кошчето на Опера, откъдето могат да се възстановяват при нужда.

Достъпност

Опера е проектиран за работа върху слаби компютри и с голямо внимание към потребители, които може да страдат от визуални или двигателни увреждания.

Опера позволява почти всеки аспект на програмата да бъде контролиран чрез клавиатурата.

Опера е също така един от първите браузъри, които позволяват движение или поредица от движения на мишката, наречени жестове, да извършват разнообразни действия в браузъра като "назад", "презареждане" и т.н.

Увеличаване/намаляване на страниците позволява да се променя размера на картинки, текст или друго съдържание с цел удобство за хората с увредено зрение.

"Режим потребител" позволява използването на потребителски CSS, който дава възможност за висококонтрастен цветен текст и други.

Гласовото управление (само за Windows версията, само на английски), разработено съвместно с IBM, позволява браузърът да бъде контролиран без мишка или клавиатура, както и прочитането на текст от уебстраници.

Сигурност

Според Secunia Опера няма непоправени уязвимости[2], което прави програмата най-сигурния в момента браузър. Опера не поддържа ActiveX контроли и автоматично стартиране на изпълними файлове (освен ако потребителят е променил настройката за автоматично стартиране) от съображения за сигурност, тъй като те са честа причина за уязвимости в конкурентния Internet Explorer.

Клавишни комбинации

Опера поддържа множество от клавишни комбинации за бързо изпълнение на почти всяко действие, което може да бъде изпълнено с използването на мишката. такива са :

+ - увеличаване големината на шрифта на текущата страница
Ctrl + T- отваряне на нов подпрозорец (таб)
Ctrl + W - затваряне на подпрозорец
Ctrl + дясна стрелка - връщане към предната страница
Ctrl + лява стрелка - връщане от предната страница на текущата
Ctrl + горна стрелка - предвижване на линковете нагоре по страницата
Ctrl + долна стрелка - предвижване на линковете надолу по страницата
F2 - отиване на нов адресс
F8 - маркиране на адресното поле
F2, g + search item - бързо търсене с google
2 или Ctrl + tab - сменяне на следващия прозорец
1 или Ctrl + shift + tab - сменяне на предишният прозорец
Ctrl + J - показване на линковете в текущият прозорец
Ctrl + Alt + T - показване на текущите сваляния (file transfers)
Ctl + Alt + H - показване на предишните посетени страници
Ctrl + F , F3 - търсене на текст в текущата страница
/, link_tekst_to_find - скачане на линк съдържащ текста link_tekst_to_find
Ctrl + Enter - въвеждане на запомнена парола при влизане на защитена страница
Ctrl + Shift + 0 - активиране на панела с прозорците

Съвместимост

Един често срещан проблем в интернет е, че много уебсайтове не отговарят на всички стандарти, а използват или стари методи за идентификация на браузъра (browser sniffers), или нестандартно и дори неправилно кодиране. Често уебсайтовете се тестват само на Internet Explorer, който толерира кодиране, което не отговаря на официалните стандарти. Нестандартните уебсайтове създават проблеми за Опера и неговите потребители, тъй като оставят впечатлението, че грешката е в браузъра. Опера спазва строго стандартите на W3C и дори предлага клавишната комбинация Ctrl + Alt + V за валидация на текущата страница, която се експортира до валидиращата страница на W3C.

Опера е първия и единствен засега браузър за Windows и втория изобщо (след Konqueror), който преминава успешно Acid2 теста, проверяващ браузърите за съвместимост с най-новите HTML, CSS и други уебстандарт.

Уеб базирани електронни пощи

Известно време потребителите на Опера не можеха да изпразнят кошчето в пощата си в Hotmail поради грешки в идентифицирането на браузъра от страна на сървъра. В последните си версии Opera въведе функция наречена ua.ini, която позволява на Opera да се идентифицира като различен браузър за уебсайтове, за които е известно, че идентифицират погрешно браузъра.

Когато Google пусна своя Gmail през април 2004 Опера не се поддържаше от пощата. Gmail използва XMLHttpRequest - нестандартен протокол използван от някои браузъри като Internet Explorer, Firefox и Safari. Опера 8, който излезе една година (на 18 април 2005) след пускането на Gmail вече поддържа почти напълно тази поща. Все още съществуват някои проблеми между Опера и Gmail, като например редактора за богат текст в полето за съставяне на ново съобщение, който не може да се използва във версии преди версия 9.

Различни проблеми са откривани и с Yahoo! Mail, първият от които беше разваленият бутон "Move". След като Yahoo! Mail беше подновена с нов вид тези проблеми изчезнаха, но бутонът "Move" стана много по-голям отколкото е в други браузъри.

Javascript интернет приложения

Опера не поддържа накой Javascript приложения - например Google Calendar. Google maps има също определени проблеми.